Laatste update: 26 juni 2013
pasfotos Webmaster

 

vanexelDOTcom vanexelDOTcom Buienradar
H O R L O G E S

 

Horloges

Ophorloges.vanexel.com vind je de horloges die ik momenteel te koop heb staan:
vintage Pulsar Y961-5019 LCD ana digi analoog digitaal NOS

''Horloge" stamt af van het Frans, hoewel wij er wat anders mee bedoelen dan de Franse betekenis. Bij ons is een horloge een klein draagbaar uurwerk, terwijl de Fransen er een vast opgestelde klok mee aanduiden (tegenwoordig).

In de 15e eeuw ontstond de behoefte aan een nauwkeurig uurwerk om op zee te kunnen navigeren. Een nauwkeurig uurwerk -ook wel chronograaf- was dan ook een belangrijk navigatie-instrument.

Navigatie

De eerste enigszins betrouwbare mechanische klokken werkten met een slinger. Dit was echter niet draagbaar. De uitvinding van het veermechanisme is dan ook cruciaal geweest voor de toepassing in draagbare klokken. De eerste klokken met veermechanisme werden in het begin van de 16e eeuw gemaakt door de Duitser Peter Henlein. Niet duidelijk is of hij daarvan ook de uitvinder is geweest.

Omstreeks 1675 kwamen de Engelsman Hooke en de Nederlander Huygens tegelijkertijd op het idee om een balanswiel door een veer heen en weer te laten draaien, dezelfde beweging (en precisie) zoals een slinger zou maken. In 1704 verbeterde een Zwitser horloges door edelstenen te gaan gebruiken in het uurwerk, wat de wrijving verminderde en de duurzaamheid vergrootte. Vandaag de dag kom je nog steeds vaak de aanduiding
''xx jewels'' tegen wat aangeeft hoeveel edelstenen er zijn gebruikt in het uurwerk.

Jewels


Patek Philippe wordt gezien als de uitvinder van het polshorloge (eind 19e eeuw), wat vooral werd gezien als vrouwensierraad.

Ook nu nog worden er veel mechanische horloges gebruikt. Sommige daarvan zijn voorzien van een veer die nog opgewonden moet worden, andere (automaten) hebben een uurwerk dat wordt opgewonden door de beweging van de pols. Daarnaast zijn er veel horloges die met een batterij werken. Dit worden ook wel kwarts- of quartzhorloges genoemd. De energie van de batterij brengt een kwartskristal aan het trillen, waarmee de tijd kan worden bijgehouden. Nadeel is dat de batterij met regelmaat vervangen moet worden.

Seiko heeft hier een oplossing voor gevonden middels het kinetic uurwerk (1986).
Dit is min of meer een combinatie van een automatisch uurwerk en een kwartsuurwerk. Door de beweging van de pols wordt energie opgewekt in het horloge, wat wordt opgeslagen in een mini-accu. Deze mini-accu voorziet het quartz-uurwerk weer van de benodigde energie.
Ook Tissot heeft een dergelijke techniek, die dan weer autoquartz wordt genoemd.

KineticBijzondere horloges kun je bewonderen op onderstaande links.


Actual ´Bavel´ Collection

De huidige collectie ´Bavel´


Vianney Halter Deep Space Triple Axis Tourbillon

Hèt belangrijkste horloge van 2013! (€ 140.000 in gelimiteerde oplage van 100 stuks)


Girard Perregaux Vintage

Horloge met gokkast! (€ 489.000)

 

Breguet Resonance

Vorstelijk horloge (€ 3.600.000)

 

Jaquet Droz Bird Repeater

Prijzige vogeltjes (v.a. $ 470.000)