Laatste update:29 juli 2012
pasfotos

 

mooie hardware software downloaden boeken online kopen
kop home Buienradar
C O M P U T E R

Software

Een zeer belangrijk onderwerp in relatie tot de computer. Want wat zou je met je computer moeten, zonder de benodigde software? In dit deel wil ik aandacht geven aan goede en minder goede software. Ook zal ik er wat tips door verwerken.

Klik hieronder op de gele tabjes voor de verschillende produkten.

 

Windows is veruit het meest gebruikte besturingssysteem. Het heeft er ook wel voor gezorgd dat computers veel gebruiksvriendelijker werden, en vooral grafisch aantrekkelijker.
Windows heeft inmiddels al de nodige verschillende versies gehad, waarvan Windows XP en Windows Vista de laatste zijn.

   Vista
Windows Vista is in Nederland in 2007 geintroduceerd en bevat grafisch zeer mooie effecten. Ook is de veiligheid verder verbeterd. Omdat dit programma nog volop in ontwikkeling is, besteed ik hier niet veel woorden aan. Wat ik er wel over kwijt wil: sta je voor de keuze om XP of Vista op je PC te (laten) zetten, dan zou ik je aanraden om voor XP te kiezen. Vista heeft nog veel te veel problemen met hardware en software. Dat betekent dat veel randapparatuur gewoon niet wordt herkend door Vista en dus niet gebruikt kan worden, totdat de fabrikant van het apparaat speciale drivers uitbrengt. Ook voor software geldt een beetje hetzelfde. Ben je bijvoorbeeld in het bezit van Adobe CS2, dan heb je pech, want dat werkt niet onder Vista. En kun je dus het pakket Adobe CS3 aanschaffen voor enkele duizenden euro´s.
Een ander probleem van Vista is dat het nogal wat vraagt van de computer. Wil je dus een beetje soepel kunnen werken met Vista, heb je een behoorlijke PC nodig.
Op deze site (VistaInfo) vind je de aktueelste informatie over Vista!

   Windows XP
XP is een behoorlijk stabiele versie van Windows. Inmiddels ook al weer enige jaren op de markt, maar nog zeker niet uit de tijd. Sommige versies zijn ook voorzien van extra media-mogelijkheden (Media Center). Als je XP gebruikt met Service Pack 2 erop geinstalleerd, dan heb je een mooi en redelijk veilig besturingssyteem.
? hoe check je de versie: Start > Configuratiescherm > Printers en andere hardware > Systeem > op het tabblad Algemeen zie je de versie en eventueel geinstalleerde Service Packs.

Digitale fotografie

Het aantal digitale fotocamera's is de laatste jaren explosief gegroeid. Daarmee groeit ook de vraag naar programma's om die foto's te beheren, bewerken of om een diashowtje te maken.

Ben je nog op zoek naar een goede digitale camera, en je wilt bepaalde merken of typen camera's vergelijken, dan moet je op deze site zijn (Engels). Op Dpreview vind je heel veel reviews van digitale fotocamera's.

 

Fotografie software
Vaak wordt er bij de digitale camera al software meegeleverd. Dit kan alleen een programma zijn om de gemaakte foto´s naar de PC over te zetten. Maar steeds vaker wordt er ook software meegeleverd om de foto´s te beheren, verbeteren, etc. In een aantal gevallen gaat het dan om "uitgeklede" versies van een programma. Dit is vaak te onderkennen door de toevoeging van "Light" of  "LE" dat voor Light Edition staat. Dit gaat vaak vergezeld van een aanbieding die inhoudt dat je door een bijbetaling de volledige versie van dat programma kunt krijgen.

 

Gratis programma´s (freeware)
Wat is er mooier: een leuk fotoprogramma, en dan nog gratis ook. Op de site van Photo Freeware Net vind je een hele hoop freeware programma´s. Met freeware wordt bedoeld dat de eigenaar van de auteursrechten van die softwaretitel zijn toestemming geeft om de software door iedereen gratis te laten gebruiken. Die kun je dus zo van deze site downloaden, en installeren!

Kijk zeker eens in de top100-download van deze site!

 

Fotobewerking
Ik zal hierna wat (niet-gratis) programma´s beschrijven die handig zijn om foto´s te bewerken.

 

Paint Shop Pro v4.14:
dit inmiddels al bejaarde programma doet het nog steeds goed voor de eenvoudigere bewerkingen. Wat het handig maakt, is dat je op vrij eenvoudige wijze de afmetingen van foto's kunt aanpassen. Ook het afdrukken "tot op de millimeter precies" werkt zoals je graag wilt dat dat werkt. Verder zitten er erg leuke vervormingsfilters in.
Als nadelen zou ik noemen: is in het Engels en dus niet voor iedereen geschikt, en dit programma werkt niet met "lagen".

 

Adobe Photoshop:
het professionele pakket voor fotobewerking. Hiermee is praktisch alles mogelijk wat je kunt bedenken. Wil je hier mee aan de slag, bereid je dan voor op een forse inleer-periode. Enige professionele foto-achtergrond en/of grafische ervaring is zeer gewenst voordat je met de gebruikte begrippen in dit pakket aan de slag kunt gaan. Ook de prijs is voor velen een (te) hoge drempel.
Reken voor een Nederlandstalige versie van versie CS3 op zo'n € 1.000.

 

Adobe Photoshop Elements:
dit is een wat lichtere versie van Photoshop met daarin veel interessante bewerkingsmogelijkheden, die voor de meeste mensen meer dan voldoende zijn. Ook de prijs is een stuk interessanter, ongeveer € 80.

 

 

Diashows maken
Wat is er leuker dan je foto's in een diashow op een CD of DVD te branden, zodat je een interactief foto-album krijgt? Dit is een van de voordelen van de digitale fotografie.

Magix Foto's op CD & DVD:
Dit is een erg leuk en niet te duur programma voor het maken van diashows.

Deze pagina wordt nog verder uitgewerkt!

Om op het internet te kunnen surfen heb je een internetbrowser nodig.
De meest bekende (en in Nederland meest gebruikte) browser is Internet Explorer die met Windows wordt meegeleverd.

Wat veel mensen niet weten, is dat Internet Explorer niet het enige programma is waarmee je op het internet kunt surfen. Een heel goed alternatief voor Internet Explorer is Firefox.
Deze internetbrowser kun je hier downloaden.

Een groot voordeel van Firefox is dat het veel stabieler is dan Internet Explorer. Je kunt het gratis gebruiken en het is gewoon in het Nederlands beschikbaar. Dat Firefox een geduchte concurrent aan het worden is van Internet Explorer, blijkt wel uit het feit dat de nieuwste versie van Internet Explorer (versie 7) veel handige dingen van Firefox heeft overgenomen (= gewoon gejat). Het bekendste voorbeeld hiervan is het gebruik van tabbladen.

Tip: op deze site kun je allerlei uitbreidingen vinden voor Firefox.

Dit is een onderwerp dat helaas steeds belangrijker blijft worden. Hoe meer je online bent, hoe groter de noodzaak is om goed beveiligd te zijn. Een van de belangrijkste wapens in deze strijd is een goed antivirus- programma.

Dit soort hulpprogramma's zijn ook vaak onderwerp van tests van toonaangevende computerbladen. Daaruit blijken toch vaak grote verschillen. Iets wat erg belangrijk is voor een antiviruspakket: hoe snel heeft men een update als er een nieuw virus uitbreekt.

Het valt op dat sommige grote namen (zoals Norton AntiVirus) op dit punt erg slecht scoren. Ben je dus veel of altijd online, is dit pakket geen aanrader. Ook op het punt van processorbelasting scoort Norton erg slecht. Dit houdt in dat Norton je processor erg zwaar belast, en je computer dus ernstig vertraagt. Dat is nadelig voor de andere "gewone" programma's waarmee je je eigenlijke werk doet.


Wat wèl een aanrader is op dit gebied: NOD32 van Eset.
Dit programma vergt erg weinig van je processor, en is ook nog eens razendsnel met updates. Op deze site kun je een probeerversie van 30 dagen downloaden. Let op: voordat je een ander antivirus-programma installeert, moet je je bestaande antivirus-programma de-installeren!!!