Laatste update:29 juli 2012
pasfotos Webmaster

 

mooie hardware software downloaden boeken online kopen
kop home Buienradar
C O M P U T E R

Online kopen, tips
Steeds meer Nederlanders doen aankopen via internet. In 2000 werd er al voor een bedrag van € 0,31 miljard via internet gekocht in Nederland. Het gemiddelde aankoopbedrag voor privé-doeleinden bedroeg toen € 77.
In 2005 werd er al voor € 2,21 miljard euro online gekocht, met een gemiddeld aankoopbedrag van € 433.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste nieuwe internet-kopers, eerst een relatief goedkoop artikel kopen, zoals een dvd of boek.

Waarop moet je letten?
Een aantal aandachtspunten bij het kopen via internet is:
- is het wel precies het product dat ik moet hebben
- is de webwinkel betrouwbaar
- welke betaalwijzen worden aangeboden
- welke leveringswijzen zijn er
- zijn er garanties of waarborgen

 

Is het wel precies het product dat ik moet hebben?
Hou goed voor ogen dat je het product niet in je handen hebt, en dat je je er erg goed van moet vergewissen dat wat je gaat bestellen, ook daadwerkelijk het product en typenummer is wat je wilt hebben. Zorg er dus voor dat je precies weet wat het juiste model- of typenummer is en ga niet alleen op bijgevoegde plaatjes af.

 

Wat ook van belang kan zijn: betreft het een Nederlands model, of een buitenlands model. Het verschil is dat de handleiding bij een Nederlands model veelal ook in het Nederlands zal zijn, evenals de bedieningsmenu's van een electrisch apparaat. Bij buitenlandse modellen (= grijze import) kan het zijn dat er niets in het Nederlands bij wordt geleverd, maar wel in het Engels en/of Duits. Bij twijfel kun je dat beter eerst telefonisch of via de mail opvragen bij de webwinkel.

Of de prijs redelijk is of aan de hoge kant kun je vinden op Tweakers Pricewatch (electronische artikelen) en op Kieskeurig (bredere vergelijking).

Twijfel je nog tussen verschillende typen van een bepaald product, dan is het handig om eerst eens in een winkel naar die producten te kijken, en die producten eens vast te houden.

 

Is de webwinkel betrouwbaar?
Omdat je via internet helemaal geen contact hebt met de verkopende partij, is dit een stuk lastiger dan wanneer je een winkel binnen kunt lopen. Toch zijn er ook manieren om een webwinkel op waarde te schatten.
Wat een vrij eenvoudige manier is: lezen wat de ervaringen van andere online-kopers zijn met een bepaalde webwinkel. Dit kan voor veel (electronica) webwinkels op deze site van Tweakers Pricewatch Shopreviews. Onderaan die pagina kun je de webwinkel zoeken door de beginletter te kiezen. Als de betreffende winkel is opgenomen in de reviews kun je in allerlei categorieen de ervaringen van andere kopers vinden. Houd hierbij wel in gedachten dat het om zeer subjectieve meningen gaat, en dat mensen eerder bereid zijn een negatieve ervaring te melden dan een positieve! Heeft een webwinkel behoorlijk wat reviews en het meerendeel daarvan is slecht, dan is het wellicht beter om je product bij een andere webwinkel te kopen.

Verder kun je ook al een indruk krijgen van de website zelf. Is die netjes opgezet, staan er geen sterk verouderde producten en/of informatie op, etc.


In 2001 is het Thuiswinkel Waarborg geintroduceerd, dat door de Consumentenbond wordt ondersteund. De leden die bij het Thuiswinkel Waarborg zijn aangesloten, voldoen in elk geval aan een hele reeks van voorwaarden van een gedragscode. Die bevat regels over bijvoorbeeld: de oplossing bij klachten en geschillen, duidelijke garanties en voorwaarden, terugbetaling. Als een website lid is van dit Waarborg is dat op de website te zien aan het logo hierboven. Meer informatie over dit waarborg vind je op deze site.

 

Welke betaalwijzen worden aangeboden?
Niet onbelangrijk is de manier waarop je kunt betalen bij je aankoop. Uitgangspunt is wat je eigen mogelijkheden zijn.

 

i-Deal: doe je bijvoorbeeld zelf aan internetbankieren via ABN-Amro, Postbank, Rabobank of SNS-bank dan kun je gebruik maken van i-Deal. Dit is een zeer veilige en snelle manier van betalen, waarbij je via de site van je eigen bank de betaling regelt. De betaling staat dan ook gelijk op de rekening van de webwinkel. (meer info over i-Deal vind je op deze site).

 

Creditcard: doe je niet aan internetbankieren, maar heb je wel een creditcard, dan zou dat ook een optie kunnen zijn. Dit wordt niet altijd aangeboden door webwinkels vanwege de hoge kosten die met zo'n betaling gepaard gaan. Ook de veiligheid van creditcard-betalingen is nog steeds een probleem. Betaal je met je creditcard, hou dan tenminste in de gaten dat je betaling via een beveiligde verbinding verloopt. Dit kun je controleren aan het webadres in de balk van Internet Explorer, dat moet dan met https beginnen. De "s" staat dan voor Secure (veilig). Vaak kun je onderin de balk van je browser ook een slotje zien dat is gesloten.

Vooruitbetaling: veel sites bieden de mogelijkheid van vooruitbetaling aan. Bedenk daarbij dar het risico steeds bij jezelf ligt. Probeer dus eerst te weten te komen hoe betrouwbaar de site is.


Rembours: deze betaalwijze houdt in dat je bij de aflevering aan de deur of op het postkantoor het verschuldigde bedrag betaalt. Veelal zijn hieraan kosten verbonden die aardig kunnen oplopen. Zeker als het aankoopbedrag zelf niet zo hoog is.

Paypal: dit is een (internet)betaalwijze, waarbij de betaling via een soort tussenpersoon (PayPal) verloopt. Dit kan in combinatie met een creditcard, dan wel een bankrekening. Een nadeel hiervan is dat je je eerst dient te registreren, wat enkele dagen in beslag neemt. Het is echter wel een betrouwbare manier, zeker als je toch graag met je creditcard wilt betalen. Veel eBay-betalingen kunnen praktisch alleen via PayPal. Meer infromatie vind je op deze site.

 

Welke leveringswijzen worden aangeboden?
Waar je ook op moet letten is welke leveringswijzen er worden aangeboden. Soms is het zelfs mogelijk dat je persoonlijk je aankoop af kunt halen (al dan niet na het maken van een afspraak).

De meeste webwinkels werken net als postorderbedrijven, en versturen hun verkopen met TPG-post, SelectVracht, Fedex, etc. Hou er rekening mee dat de verzending soms een paar dagen kan duren. Wil je een aankoop voor een bepaalde datum hebben (een verjaardag bijv.), hou dan een paar dagen extra voor de veiligheid. Let ook op of de webwinkel het product op voorraad heeft. Een goede webwinkel heeft bij elk product de voorraadstatus staan, zoals "binnen 1 à 2 werkdagen leverbaar". Is de levertermijn erg belangrijk voor je, bel of mail dan voor de zekerheid met de webwinkel, zodat je niet voor een onplezierige verrassing komt te staan. Ook de ervaring van andere online-kopers op het gebied van leveringstermijnen is op Tweakers Pricewatch Shopreviews te vinden.

 

Zijn er garanties of waarborgen?
Heb je eenmaal een keus gemaakt, probeer dan op de site te achterhalen of de betreffende webwinkel extra garanties of waarborgen biedt. Dit is vaak te vinden onder "onze voorwaarden", "veelgestelde vragen" of "over ons". Let er ook op dat de garantie af kan wijken indien het om een internationaal model gaat! Op een Nederlands Seiko-horloge zit bijvoorbeeld 2 jaar garantie, en op een internatio-naal model slechts 1 jaar.

Herroepingsrecht: wat zeker interessant is om te weten: op grond van de Wet Verkoop op Afstand mogen particuliere kopers hun online aankopen binnen 7 werkdagen terugsturen, zonder opgaaf van redenen! Dit geldt niet voor audio- en video-opnamen, software, kranten, tijdschriften en maatwerk. Met maatwerk wordt bedoeld dat de aankoop naar de wensen van de klant is aangepast, zoals een ring waarin een monogram is gemaakt.
Indien gebruik wordt gemaakt van het herroepingsrecht dient de aankoop zonder sporen van gebruik in de originele verpakking te worden teruggestuurd. De webwinkel mag geen extra kosten voor de herroeping in rekening brengen. De kosten van retourzending zijn uiteraard wel voor rekening van de klant.

Dit herroepingsrecht is van toepassing op alle webwinkels (en dus niet op Marktplaats en/of eBay!).

Dit herroepingsrecht kun je dus in je voordeel gebruiken: stel dat je een fotocamera op het oog hebt, maar dat je niet zeker weet of dat model wel iets voor je is. Die camera is zowel in de winkel als via internet voor ongeveer dezelfde prijs te koop. Dan kun je die camera beter via internet kopen, een paar dagen uitproberen en dan besluiten of je hem houdt. Bevalt hij niet, kun je hem voor een paar euro terugsturen, zonder verder ergens aan vast te zitten. Probeer dat maar eens bij een "gewone" winkel.

 

Tenslotte
Gebruik net als bij aankopen in een gewone winkel je verstand. Heb je twijfels, kijk dan eerst eens verder of je geen andere webwinkel kunt vinden.

En: deel je ervaringen met anderen via
Tweakers Pricewatch Shopreviews. Een beoordeling is snel ingevuld en anderen hebben er ook wat aan.