Laatste update:29 juli 2012
pasfotos Webmaster

 

mooie hardware software downloaden boeken online kopen
vanexelDOTcom vanexelDOTcom Buienradar
C O M P U T E R

Downloaden
Dat is niet echt een Nederlands woord, maar inmiddels al dermate ingeburgerd dat veel mensen al begrijpen dat hiermee "binnenhalen op de computer" wordt bedoeld. Of nog specifieker: een foto, film, liedje of programma van -of via- internet naar je eigen computer halen.

Ik zal hierna wat verduidelijken over dit downloaden. Daarbij zal ik tevens verwijzen naar sites waar je nadere info kunt vinden.

Downloaden

 

Waarschuwingen
Laat ik beginnen met wat waarschuwingen:
- er zijn helaas heel wat zieke geesten aktief die op allerlei manieren proberen om een virus of ander vervelend programma op jouw computer te krijgen. Wees dus altijd voorzichtig en zorg voor een goede virusscanner en firewall die up to date zijn;
- het downloaden van programma's etc. is in Nederland in beginsel niet strafbaar. Het is echter wel strafbaar om deze d.m.v. allerlei cracks van hun beveiliging te ontdoen. Het is dus volstrekt legaal om muziek- of filmbestanden voor eigen gebruik te kopiëren of van internet te halen.
Het uploaden (verspreiden, dan wel: op internet zetten) van rechtenbeschermd materiaal is daarentegen wèl verboden.


World Wide Web


Verschillende manieren van downloaden
Er zijn veel verschillende manieren om bestanden te downloaden. Een paar voorbeelden zijn:
- bittorent (letterlijk "een stortvloed van enen en nullen"). Dit is een peer-to-peer systeem om data uit te wisselen. Het komt erop neer dat er ergens een centrale computer een soort van beheer voert in een netwerk van computers van aanbieders en aanvragers van bestanden. Als je dit wilt doen moet je vaak een programma op je computer installeren dat contact legt met zo'n netwerk. Het beschikbaar stellen van bestanden en het binnenhalen van bestanden verloopt via dit programma, dat ervoor zorgt dat je in verbinding staat met dit netwerk. Een klassiek voorbeeld van een peer-to-peer-netwerk is Kazaa.
Bij dit soort netwerken is het nodig om zeer voorzichtig te zijn. Omdat er vaak weinig controle op is, worden hier veel virussen etc verspreid. Voor je het weet zit je in de problemen, waar je niet zo snel meer vanaf komt.
Een ander nadeel is dat je vaak zelf ook materiaal ter beschikking moet stellen aan het netwerk. En indien dit materiaal is waar rechten op zitten, doe je dus al gelijk iets strafbaars;
- nieuwsgroepen: hierbij wordt een systeem gebruikt dat al zo oud is als internet, en feitelijk is internet hier ook mee begonnen. Een nieuwsgroep is een communicatiekanaal op internet, wat je kunt vergelijken met discussiefora;
- via sites: dit is bij veel computergebruikers al wel bekend. Bijvoorbeeld als je een stuurprogramma (driver) bij een leverancier van hardware moet downloaden om te installeren.

Ik zal hierna verder ingaan op het downloaden via nieuwsgroepen.


World Wide Web

Nieuwsgroepen
Zoals gezegd zijn nieuwsgroepen er al sinds de start van het world wide web. De bedoeling was om een militair communicatiesysteem te hebben, waarmee in een oorlog of bij rampen met elkaar kon worden gecommuni-ceerd. Het ontwerp van dit systeem stamt al uit de jaren zestig, en komt erop neer dat gegevens worden opgesplitst in pakketjes, die pakketjes worden verzonden, en de ontvanger voegt de pakketjes weer samen tot de verstuurde gegevens.

Enen en nullen

Hieruit volgt dat het ontwerp gericht was op relatief kleine pakketjes met data. Een aantal ontwikkelaars zag hierin echter goede mogelijkheden om dit ook te gebruiken voor grotere hoeveelheden data, zoals bijvoorbeeld een complete DVD. Daartoe zijn de technieken in de laatste jaren enorm mee-gegroeid. Maar het uiteindelijke systeem is nog steeds hetzelfde: de verzender splitst zijn bestanden op in pakketjes (bijvoorbeeld met WinRar) en post deze in een bepaalde nieuwsgroep. Zo wordt een DVD soms opgesplitst in 150 Rar-bestandjes. Degene die interesse heeft voor die DVD haalt vervolgens de 150 bestandjes binnen, en "pakt ze weer uit" tot de originele DVD-bestanden.

Voordelen van nieuwsgroepen zijn:
- vaak zijn met het downloaden uit nieuwsgroepen veel hogere downloadsnelheden te behalen dan via peer-to-peer netwerken;
- je bent niet verplicht om zelf bestanden ter beschikking te stellen.

Een nadeel van het gebruik van nieuwsgroepen is:
- bestanden zijn vaak maar kort beschikbaar. De meeste providers hebben wel computers draaien met nieuwsgroepen, maar zien dit als een extraatje en investeren daar niet zoveel in. Dit houdt in dat de opslagruimte beperkt is, en telkens als er iets nieuws wordt gepost, wordt dit over de oudste post heen geschreven. Dit wordt ook wel de retentie-tijd genoemd, oftewel: de tijd dat bestanden op die servers beschikbaar zijn. Vaak is dat maar 1 of 2 dagen, en dat is in veel gevallen te kort. Immers: veelal duurt het al een paar uur voordat je weet dat er voor jou een interessant bestand staat, en dan moet je nog beginnen met downloaden. En een DVD is al snel enkele gigabytes groot, zodat je vaak te laat bent begonnen en de laatste pakketjes mist. En dan heb je per saldo nog niks.

AstraWeb

Om dit te ondervangen kun je een extra abonnement bij een pay-server nemen. Dan betaal je een paar euro per maand, en heb je soms wel de beschikking over geposte bestanden tot 2 maanden terug. Voorbeelden van zulke pay-servers zijn AstraWeb (Engels) en TweakNews (Nederlands).

Klik hier voor vervolg op pagina 2


Terug naar boven